قانون زنان را به حاشیه می راند
مترجم: بابک پاکزاد مترجم: بابک پاکزاد

باهر کمال 

 

• توانمندسازی اقتصادی زنان، مشارکت سیاسی، پایان بخشیدن به خشونت جنسی و درگیر کردن زنان در برقراری و پایدار کردن صلح در مناطقی که در آن تازه جنگ و منازعات به پایان رسیده از اولویت های مرکز UN WOMEN (زنان ملل متحد) است ...

 


 

زنان به هر طریق زندگی می بخشند – نسل های متمادی را به دنیا می آورند، بذر می کارند، غلات را پرورش می دهند، خانواده ها را تغذیه کرده و در بازارهای محلی مواد غذایی و خوراکی می فروشند- زنان با خود آب و گرما می آورند و خود را برای مردمشان، چه نوزاد، چه بزرگسال و چه سالمند ایثار می کنند.
آنان عامل حفظ کثرت زیستی، این منبع کلیدی آینده ی هر موجود زنده،هستند؛ سخن کوتاه، زنان چرخه حیات را حفظ کرده و توسعه می دهند.
اما زنان قربانی جنایتی تقریبا ناشنیده، بی سرو صدا و نامرئی اند. میلیون ها تن از آنها هر سال، به خاطر ابتلا به بیماری هایی که به سادگی و با هزینه کم قابل پیشگیری هستند می میرند. آفریقا در راس کشورهایی قرار گرفته که بالاترین نرخ مرگ و میر ناشی از مادری (حاملگی، زایمان و عوارض آن) را دارد.
نمودارهای مرگ و میر زنان وحشتناک و نفس گیر است. بیش از ۵۰۰۰۰۰ زن و دختر بر اثر بارداری و زایمان جان خود را از دست می دهند و سالانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون نفر دچار ناتوانی و معلولیت های بلند مدت و یا دیگر بیماری ها می شوند. دیگر درباره سقط جنین های غیربهداشتی سخن نمی گویم که در همه جا مرسوم است، برای مثال فقط در مکزیک سالانه تا ۵۰۰۰۰۰ سقط جنین غیرقانونی رخ می دهد.
همچنین باید به میلیون ها زن در سراسر جهان اشاره کرد که بی عدالتی، خشونت و نابرابری را در خانه، محل کار و زندگی عمومی تجربه می کنند. در گزارش جدید سازمان ملل که در ۶ جولای ۲۰۱۱ منتشر شد دولت ها به اقدامات عاجل جهت تضمین برابری واقعی میان جنسیت ها فراخوانده شده اند.
"پیشرفت و بهبود وضعیت زنان جهان: در جستجوی عدالت"، اولین گزارش عمده از سوی UN WOMEN (زنان ملل متحد) است، این آژانس به منظور هدایت و رهبری تلاش های بدنه ی جهانی در مسیر برابری جنسی و توانمندسازی زنان در اوایل سال جاری راه اندازی شد.
میشله باشلت، رئیس جمهور اسبق شیلی و مدیر کنونی UN WOMEN در کنفرانس خبری در ششم جولای در مقر سازمان ملل اظهار داشت "هدف این سازمان برانگیختن دولت ها و جامعه مدنی به اقدام قاطع جهت انجام تعهدات و همچنین سرعت بخشی به کسب حقوق زنان در سطح جهانی است".

قانون بر روی کاغذ کافی نیست
وی گفت "تمرکز بر دسترسی زنان به دادگاه و دستگاه قضایی از این درک ناشی شده که قوانین و نظام قضایی که به درستی کار کنند، بنیاد و مبنایی برای برابری جنسی است."
وی افزود با این که قانون، اصل محترم و سنگ بنای حکمرانی دمکراتیک در سطح جهان است، "در بسیاری کشورها هنوز قانون بر بیرون انداختن و به حاشیه راندن زنان حکم می کند."
در گزارش آمده است که قرن گذشته، با کشورهایی در هر منطقه از جهان که گستره ی استحقاق قانونی زنان را وسعت بخشیده اند، شاهد "تحولات" در حقوق قانونی زنان بوده است.
"به رغم این موضوع برای اکثریت زنان جهان، قوانین تنها روی کاغذ باقی مانده و به برابری و عدالت بدل نشده است."
همچنین باید به این نکته اشاره کرد که در حالی که ۱٣۹ کشور و قلمرو هم اکنون برابری جنسی را در قوانین اشان به رسمیت شناخته اند، زنان کماکان بی عدالتی، خشونت و نابرابری را در خانه و محیط کارشان تجربه می کنند.
باشلت همچنین گفت "با توجه به این که نیمی از جمعیت جهان در معرض این خطرات قرار دارند، یافته های این گزارش، فراخوان جدی به اقدامی عاجل محسوب می شود. بنیان ها جهت اجرای عدالت برای زنان پی ریخته شده اند. در ۱۹۱۱، تنها در دو کشور زنان حق رای داشتند اما اکنون این حق جهانی است."
"اما برابری کامل مستلزم آن است که زنان- در خانه و در زندگی شغلی و در عرصه عمومی- در چشم قانون معادل و برابر حقیقی مردان باشند."
UN WOMEN


July 24th, 2011


  برداشت و بازنویسی درونمایه این تارنما در جاهای دیگر آزاد است. خواهشمندم، خاستگاه را یادآوری نمایید.
 
مسايل اجتماعي